top of page

שיווק ויראלי - פחות נורא ממה שנשמע


שיווק ויראלי

בעצם שיווק וויראלי הוא מונח שהומצא ע"י משרד הפרסום, Chiat / Day advertising, בשנת 1995 (כן לפני שהומצא הפייסבוק, גוגל וכד'), במסע פרסום לסוני פלייסטיישן במטרה לעקוף את שיטות הפרסום המקובלות. שהם הבינו שקהל היעד לא מאמין לפרסום רגיל (טלוויזיה, רדיו, מגזינים) והיו נחוצות שיטות אחרות להגיע אליו, הם השתמשו בשיטה הפצה ע"י אנשים שהיו משפיעני רשת לפני שזה היה שם.

אבל

אם נהיה כנים, שיווק ויראלי תמיד היה איתנו, שימוש באמצעים לא קונבנציונלים להעביר מסרים שיתפשטו מהר ובצורה אוטונומית בין אנשים, אינו משהו חדש בעולם, כמו שהוירוסים לא חדשים, רק מתחלפים….

התנ"ך והמיתולוגיות האחרות מלאות ברעיונות של שיווק בטכניקות ויראליות, דתות באשר הן משתמשות בשיטות "ויראליות" להעביר את המסרים שלהן. סיפורים טובים עם מוסר השכל אף פעם לא איבדו את הקלח, כמו גם סיפורים על ניסים ונפלאות, סיפורי אימה וכו'

אולי הדרך העתיקה ביותר להעברת רעיונות יכולה גם להיקרא שיווק ויראלי, כי סיפורים סביב מדורה, או בצורה פרימיטיבית אחרת, שעוברת בין שבטים ובין דורות היא המהות של שיווק ויראלי, להעביר מסרים בדרך שהכי קוסמת לאנשים כך שהם יעבירו את זה הלאה.

וכמו כל דבר הטכנולוגיה לקחה את זה צעד קדימה וככל שהיא מתקדמת כך מתקדמות השיטות ומהירות ההפצה של המסרים.

אז איך בעצם יוצרים שיווק ויראלי?

1- מחליטים על מסר וקהל יעד - מה אנחנו רוצים לומר ולמי. לרוב שיווק ויראלי משתמשים להעביר מסרים שלא עובדים טוב או מוקצים מדרכי ההפצה הרגילות, או לקהל שלא פתוח למסרים בדרכים מקובלות. למשל מותגים של קונדומים עובדים הרבה עם שיווק ויראלי, בעיקר כי יש מדינות שאמצעי מניעה נחשבים לטאבו ואינם מפורסמים בערוצים רגילים.

או בחור עם מוגבלות פיזית שחיפש בת זוג, באתרי ההיכרויות ואפליקציות דומות הפרופיל שלו לא זכה להצלחה, כמו גם "בחיים האמיתיים". לבסוף פוסט בפייסבוק, שנכתב מאוד נכון ומדוייק, עם תמונה נכונה עשה את העבודה.

2- יוצרים תוכן מתאים מאוד מאוד, שעובד על קהל היעד בדיוק בנקודות הרגישות המיוחדות לו ושיעביר את המסר כמו אש בקיץ אוסטרלי.

כאן בא לידי ביטוי היצירתיות, שבנויה על שילוב של הבנה מאוד עמוקה של קהל היעד ביחד עם ידע, כישרון ובעיקר המון יצירתיות .

דוגמאות אפשר למצוא בשפע אבל הנה שני מאמרים עם המון דוגמאות של רעיונות יצירתיים:

3- משתמשים בדרכי הפצה המתאימות לקהל היעד, יש דרכים קלאסיות לקמפיינים ויראלים, היום משתמשים הרבה ב"משפיעני רשת" אנשים שיש להם הרבה עוקבים ולכן הם מאוד ויראלים. השיטה הישנה יותר של "חבר מביא חבר" מאפשרת דיוק בקהל היעד, בד"כ במחיר זול בהרבה מהערוצים האחרים.

שימוש באלמנטים קיימים בצורה יצירתית שתגרור תגובת שרשרת, כמו שימוש ב"אתגרי רשת" לקדם מודעות למחלת ה ASL. (עוד הקמפיין)

4- יוצרים עידוד לתגובה או להעברה של התוכן, העידוד יכול להיות פשוט כמו לתת למעבירי התוכן הרגשה טובה, טפיחה לאגו או ממש תשלום עבור השירות של העברה או פרסום התוכן.

הקמפיינים הטובים ביותר בתחום הם אלו שמשלבים את כל ארבעת החלקים בצורה הנכונה ביותר שבד"כ היא גם חדשנית מספיק, כלומר שאין הרבה שעשו את זה כבר.

כולנו מנסים ליצור שיווק ויראלי, הבעיה הקשה היא שמעטים מצליחים ממש, קשה לעלות על השילוב הנכון והיצירתי מספיק בכדי שיהיה קמפיין מוצלח אבל כל קמפיין ויראלי מוצלח אנחנו משתמשים ברעיון שלו ליצור עוד קמפיינים אח"כ שהם בד"כ פחות ויראלים אבל מוכרים.

פוסטים נוספים

bottom of page