top of page

הקשר בין להיות המקובלת של הכיתה לקידום אורגני


לפני כמה ימים התקשר אלי אריאל ושאל: "תגידי מה זה ה SEO הזה? למה צריך אותו? ואיפה נרשמים?" ככל שניסיתי להסביר במילים פשוטות את הקונספט של קידום בגוגל או מנועי חיפוש אחרים, הבנתי שיש הקבלה בין קידום אורגני לחיי חברה בגיל ההתבגרות. אין ספק שהעובדה שיש לי שתי מתבגרות בבית, בהחלט קידמה אותי להבנה הזו.


קידום אורגני הוא למעשה דרך לקדם את האתר שלך למקומות ראשונים בתוצאות החיפוש הרלוונטיות בגוגל, בבינג, ביאהו או בכל מנוע חיפוש אחר. לקדם את דף המוצר שלך באמזון או אטסי, את הסרטון שלך בתוצאות חיפוש ביוטיוב וכד. כלומר כשיחפשו מילה או מונח שרלוונטיים לעסק שלך, לגרום לכך שהוא יהיה שם בתוצאות הראשונות ולא למטה או חלילה בדף השני ומעלה.

אנחנו מנסים שמנוע החיפוש "יאהב" אותנו, כמו שרצינו בכיתה ז' שהחבר'ה הנכונים יאהבו אותנו. ככל שילדה יותר מקובלת רואים אותה יותר, גם שאר הילדים ואפילו המורים, ולכן יש לה יותר "הטבות" כמו יותר הזמנות למסיבות שוות או הצעות חברות מבנים "שווים", כך אתר שנמצא במקומות הראשונים במילים הנכונות בגוגל רואים אותו יותר אנשים ויש לו יותר מבקרים.

מנוע חיפוש, למשל גוגל, הוא סוג של רובוט שקורא דפים באתרים ומקטלג אותם בזיכרון שלו לפי מונחים. ההחלטה לפי אילו מונחים הדף מקוטלג היא נוסחה שכוללת את: שם האתר, המילים בסרגל הניווט, הכותרות (H), מילים שחוזרות על עצמן הרבה בטקסטים, השמות של התמונות והקישורים. כאשר אנחנו "שואלים את גוגל" על מונח מסוים, הוא שולף מהזיכרון שלו את האתרים שמקושרים לו למונחים האלו.

אם את רוצה שהאתר שלך יהיה בתוצאות ראשונות במונח ספציפי בגוגל, אותו מונח צריך להיות הרבה באתר: בכותרות, בטקסט, בשמות של התמונות, בתוכן של התמונות והסרטונים ובקישורים אליו. אפשר שכל דף יהיה מקודם למונח אחר, כך אפשר יהיה להשיג שהאתר יקודם בכמה מונחים. ניקח לדוגמא אתר של מעצבת פנים, הדף העיקרי יכול להיות מקודם למונח "מעצבת פנים", הדף השני "עיצוב בתים", הדף השלישי "עיצוב יוקרתי" וכך הלאה.

בגוגל רוצים שהאנשים שמחפשים אצלם יהיו מרוצים מהתוצאות וישובו לחפש בגוגל ולכן הם מנסים להביא לתחילת התוצאות בחיפוש את האתרים שנחשבים טובים מבחינת המחפשים. הקריטריונים של גוגל לאתר טוב הם:

  • שגולשים שחיפשו את המונח הזה קודם, הקליקו עליו ואחרי שנכנסו היו שם הרבה זמן או היו פעילים בו. בהקבלה לחיי חברה בכיתה זו הילדה היפה, החכמה (אבל לא מידיי), החברותית וכו. כמו שילדות כאלו הן נדירות, עד לא נמצאות, גם רוב האתרים הם לא כאלה.

  • אתר שיש בו הרבה מבקרים. זה דומה לאפקט העדר מבחינה חברתית, אם הרבה אוהבים אותה אז היא עוד יותר מקובלת.

  • אתר שהמבקרים בו פעילים, קוראים את המאמרים, לוחצים על כפתורים ומודעות, מדפדפים, רואים סרטונים ועוד. פה ההקבלה היא לכריזמה, כלומר ילדה שמעניינת וכריזמטית תהיה יותר מקובלת.

  • אתר שאתרים אחרים שמים אצלם לינקים אליו, כמו ילדה מפורסמת או שיש לה חבר "ידוע" נהפכת באופן כמעט אוטומטי למקובלת.

  • אתרים של עמותות מקבלים בד"כ אקסטרא ניקוד, למשל ויקיפדיה כמעט תמיד ראשונה בתוצאות. הלוואי שבחיים היתה לכך מקבילה מבחינת פופולריות.

באותה מידה אמזון רוצים שהקונים שלהם ימצאו מהר את המוצרים שהם יקנו ולכן מביאים בתוצאות הראשונות את המוצרים שהם הנקנים ביותר, מתאימים כמה שיותר לחיפוש והקונים דירגו אותם גבוה. ביוטיוב הסרטים שנצפים יותר, שאנשים מגיבים אליהם יותר.

בתור ילדים חלקנו חשבנו שלהיות מקובל זו גזירה משמים אבל המקובלים הבינו מהר מאוד שזו עבודה, כך גם קידום אורגני, אומנם יש אתרים שמהר יותר מקודמים אבל צריך לעבוד בזה, למצוא את המילים ולכתוב את הטקסטים כך שיתאימו, לגרום לאנשים שמגיעים לפעול באתר, לקנות וללחוץ על כפתורים. יש תמיד תחרות ומקום לשיפור.

בגוגל לא אוהבים שמרמים אותם, ולכן מי שמשתמש בטריקים כמו לכתוב טקסט שלא ממש רואים או לקנות לינקים ועוד שלא נזכיר כאן, מעיפים אותם לגמרי מהתוצאות של גוגל ומאוד קשה להתקבל בחזרה. אני בטוחה שתמצאו לכך הקבלה היסטורית בכיתה שלכם על מישהו שנפל ממקומו החברתי בגלל שתפסו אותו על חם.

יש גם ילדים שהם פופולרים כי הם עשירים, הם עושים מסיבות שוות ומחלקים כל מיני דברים שיאהבו אותם, והמקבילה שלהם בקידום? הקידום הממומן, כלומר אפשר גם לפרסם ברוב מילות חיפוש וככה להיות בהתחלת הדף. על זה כתבתי את הפוסט: תשובות על שאלות נפוצות לגבי פרסום בגוגל.

פוסטים נוספים

bottom of page